Monosodium glutamat (= MSG) (Nat-glut) = Mononatriumglutamat. (Natriumglutamat/Natrium-L-glutamat-Monohydrat)/= C25H8NNaO2•H2O/= E 621
Vergleich: Aspartame (has simiLAR characteristics as Glutamate). Laminaria japonica (= Kombu/= Braunalge./= Saccharina japonica/enthält: MSG). Nat-c.
(nach Jan Scholten’s Elementenlehre muss Nat-glut. Nat-c-ähnlich sein).
Siehe: Geschmacksverstärker + Natrium + Giftengruppe
Verreibung:
Traum: Ich sehe eine Machine oder ein Teil davon/2 Mutter liegen davor und müssen nur auf ihre richtige Platz angedreht werden. - - - - -
Ich spüre Schmerz in meinem l. Fußgelenk, wie nach eine frühere Verrenkung.
C 1 Nacken wird steif/Hitze steigt zum Kopf.
[Peppler/Albrecht]
Natriumglutamat
1. “Als ob das Gehirn sich bewegt”,
2. Lähmigkeit des linken Armes,
3. Zahnschmerz erstreckt sich zum Hals.
Die Kopfsymptome variierten gelegentlich, waren von Schwindel, Kopfschmerzen und vor allem öfter von Herzbeklemmung begleitet.
Die treffendsten Ergebnisse der Repertorisation waren: Bryonia, gefolgt von Alumina, Agaricus und Sulfuricum acidum.
Diese Arzneien hatte ich alle bei den obig genannten Patienten eingesetzt, allerdings ohne lang anhaltenden Erfolg.
Die Arznei Alumina war noch die Wirksamste unter allen. Spätestens nach 14 Tagen half Alumina aber auch nicht mehr. Nachdem immer mehr Patienten mit dieser Symptomgruppe eher schlecht als recht reagierten, verglich ich die Patienten miteinander. Auffällig war, dass die Symptomgruppe bei nahezu allen Patienten nach
dem Essen besonders deutlich auftrat.
Zunächst suchte ich in der Analyse der Lebensmittelallergien eine Lösung. Aber deren gab es viele. Glücklicherweise konsultierte mich ein Patient, der auch obige Symptomgruppe aufwies. Bei ihm war eine Mononatrium- Glutamat-Allergie festgestellt worden.
Während der homöopathischen Behandlung wurden viele seiner Symptome, auch die seelisch belastenden Situationen, deutlich besser. Je besser? es diesem Patienten
ging, desto deutlicher traten seine Gehirnsymptome und nun ein Lähmigkeitsgefühl im rechten Arm in den Vordergrund.
Nachdem vieles bedacht und behandelt war, aber genau die aufgezeigte Symptomgruppe einfach übrig blieb, war es nicht mehr zu übersehen:
Mononatrium-Glutamat, als homöopathische Arznei bzw. Nosode musste unbedingt eingesetzt werden. Leider war Mononatrium-Glutamat als homöopathische Arznei
bei keiner mir bekannten Arzneimittelfirma lieferbar, so dass ich diese potenzieren lassen musste. Nach längerer Wartezeit erhielt der Allergiepatient Mononatrium-Glutamat
in C 10 000. Er reagierte auf die Arzneimittelgabe sofort und entwickelte vielfältige Bewegungsgefühle im Gehirn, einen stechenden Kopfschmerz und ein starkes Lähmungsgefühl in Armen und Beinen, < r. Eine umfangreiche Repertorisation führte mich zu Aluminium metallicum, das in C 50 000 gleichzeitig mit Mononatrium-Glutamat C10 000 dem Patienten in die Hand gegeben, sofort half und nahezu alle Symptome auflöste.
Repräsentativ als wesentliche homöopathische Arznei für Hirnerkrankungen, besonders wenn Schwermetalle die Bluthirnschranke nachweislich über spezielle Messungen diagnostiziert überschritten haben. Bei diesem genannten Patienten fiel mir erstmalig der Zusammenhang zwischen dem Geschmacksverstärker Mononatrium-Glutamat
und den Hirnerkrankungen, beginnend mit Gedächtnisstörungen, Vergesslichkeit, Migräne, alten Kopfverletzungen und „Bewegungsgefühle des Hirns" auf.
Während der Konsultation, die beiden Arzneien in der Hand haltend, hatte mein Patient einen starken emotionalen Ausbruch. Vor anderthalb Jahren war er Witwer geworden und hatte den Tod seiner Ehefrau offensichtlich nicht bewältigt. Der Zusammenhang von Kummer und Geschmacksverstärker wurde in diesem Ausbruch verdächtig deutlich. Meinem Patienten war der emotionale Ausbruch eher peinlich. Er gestand mir allerdings, dass er nach dem Tod seiner Frau bisher nie hatte weinen können. Da es sich bei dem gerade genannten Symptom „nicht weinen können" um ein Leitsymptom von Nat-m. handelte, schaute ich sofort in der Patientenakte nach und entdeckte, dass Herr S. Nat-m. schon vormals bekommen hatte, ohne dass eine solche Reaktion bisher aufgetreten war.
Aufgrund dieser Entdeckung entstand mir der Verdacht, dass Mononatrium-Glutamat möglicherweise die Wirkung von Natrium muriaticum hemmen könnte. Meine Vermutung bestätigte sich insofern, dass von den zwölf Patienten mit der oben genannten Symptomgruppe elf einen Todesfall eines geliebten Menschen erlebt hatten oder verlassen worden waren.
Offensichtlich war die Entdeckung der „Mononatrium-Glutamat-Blockade" ein Volltreffer zugunsten vieler Patienten. In stofflicher Form scheint der Geschmacksverstärker bei der Überschreitungsfähigkeit der Bluthirnschranke förderlich zu sein. Interessant war, dass ein paar Tage nach dieser Entdeckung in der wissenschaftlichen Fernsehsendung „Planetopia" über Glutamat berichtet wurde. Es wurde in einem Tierversuch mit Ratten festgestellt, dass die Tiere, nachdem sie mit Glutamat über einen gewissen Zeitraum gefüttert worden waren, mit Gehirnschrumpfung reagiert hatten. Es war auffällig, dass besonders die Patienten, die bereits an einer Enzephalitis oder Meningitis erkrankt waren, ANfällig für eine Mononatrium-Glutamatreaktion sind. Im nächsten Schritt überprüften wir, in welchen Nahrungsmitteln Mononatrium-Glutamat enthalten ist.
Spätestens zu diesem Zeitpunkt mussten wir erkennen, dass es sich bei diesem Thema um eine Art „Seuche" handelt. In fast allen „Nahrungsmitteln" und in fast allen Mischgewürzen ist Mononatrium-Glutamat enthalten. Besonders schockiert waren wir nach einem Gespräch mit einem unserer Freunde, von Beruf Chemiker, als dieser uns erklärte, dass der Süßstoff Aspertam dem Mononatrium-Glutamat chemisch fast gleich ist. Auch bei dem Verzehr von diesem Zuckerersatzstoff sind bei den Verbrauchern Gehirnsymptome zu beobachten. Unterdessen gibt es eine Reihe von bereits beobachteten und bekannten Glutamat- und Aspertamsymptomen. Sicher werden wir in den nächsten Jahren mit diesem Themenkreis noch viel zu tun und zu erforschen haben.
Arzneimittelprüfung
In unserem kleinen homöopathischen Forschungskreis haben wir bereits damit begonnen und eine so genannte „Mentale Arzneimittelprüfung" von Mononatrium-Glutamat gemacht.
Dabei hält der Proband die zu prüfende Arznei über einen längeren Zeitraum in der Hand, in diesem Falle Mononatrium-Glutamat in einer C 10 000. Während des Haltens der Arznei geht der Proband mit dieser in Resonanz und kann alles oder manches bereits Erlebte zu der Thematik der Arznei erzählen. Somit haben wir eine Möglichkeit, die „Idee der Arznei" oder anders ausgedrückt ihr Resonanzmuster kennen zu lernen.
Das Mononatrium-Glutamat hat bei uns allen völlig sinnlos dumpfe Erlebnisse aktiviert. Eine Probandin sah vor ihrem geistigen Auge völlig desinteressierte Ameisen in einen Abgrund laufen, eine andere eine Person, die einen direkt vor ihr liegenden Weg suchte, ihn aber nicht wahrnahm, dann schnurstracks in eine Art Arbeitslager wanderte, in dem sie sich selbstverständlich ausbeuten ließ. Eine weitere Probandin beobachtete einen LKW - Fahrer, der immer im Kreis fuhr, sich von einer bestimmten Musik verzücken ließ, mit dem Auto abhob und jegliche Kontrolle über den Wagen verlor. Er machte keinerlei Anstalten, die Kontrolle wieder gewinnen zu wollen. Die zur Hilfe kommenden Freunde wurden nicht einmal bemerkt. Aufgrund der vielfältigen Prüfungen, die natürlich alle umfassender waren, als hier beschrieben, tauften wir Mononat-Narium-Glutamat auf die psychologische Bedeutung „Sich dumpf im Kreis drehen".
Diese Bedeutung passt auch zu den obig genannten typischen Symptomen:
Bewegung im Gehirn die eigene Steuerung anderen überlassen wollen Lähmigkeit des Arms nicht selber handeln wollen Zahnschmerz erstr. Hals das Leben meinen nicht integrieren zu können, meinen, alles schlucken zu wollen/müssen.
Die Thematik des Mononatrium-Glutamates symbolisiert einen Bewusstseinsmangel, der dadurch entstanden ist, dass der Anspruch und das Bewusstsein, über sich selbst bestimmen zu können/dürfen, verloren gegangen ist. Es handelt sich um einen Verrat an der eigenen Kreativität und Selbstverantwortlichkeit nach dem Motto:
Es ist immer leichter das zu tun, was andere auch tun. Es ist erschreckend, wie verbreitet die Dumpfheit ist.
[Sigal Cohen]
The following was translated from Hebrew, including the provers' notebooks.
We tried to be as accurate as possible, but the reader should keep that
in mind while using this information.
In addition, we collect clinical data of the MSG remedy, so if you do
find the remedy useful, we would be grateful if you can send us the data.
The name we chose for the remedy is MSG.
INTRODUCTION
Vermutlich als toxische Wirkung: Gesichtsmuskelstarre/Nackensteifigkeit/Armschmerz mit Lähmungsgefühl/allg. Schwäche/kurzzeitiche Schweißausbruch/(Schläfen-)Kopfschmerz u. Herzsensationen.
Diese Symptome tauchen ca. 10 – 20 Min. nach „Genuss“ der stark glutamathaltigen Speisen auf.
We live in a world filled with stimulus and hedonism, where food has
turned from a basic essential product into an experience of senses delight, and
there is a constant need to increase the stimulus in order to improve and
maximize the feeling. Similarly to the consumer culture in which people consume
objects that they do not need, MSG lacks nutritional value and does not embody
any essential contribution to the product itself. Even more, MSG's role in
increasing the stimulus is crucial. Since except of being an additional flavor which constitutes a new culinary record (imagine
that we could suddenly see an additional color to the
existing spectrum), it also enhances the taste and stimulates the senses.
Through MSG, the food industry creates a manipulation that burdens the mind
with additional stimulus and we cannot yet evaluate the price we will pay for
it. It is the most common taste enhancer worldwide nowadays, and is also
widespread in any component found in animals and vegetation. All over the world
people have access to it. That is why we have decided to choose MSG as the
proving material.
The Umami Taste
Umami is a proposed addition to the currently
accepted four basic tastes. The umami taste is felt
in the presence of monosodium glutamate (sodium salt of glutamic
acid) on the tongue. Some claim that umami is the
combination of the other four tastes, and others claim that it is a separate,
independent taste
which is difficult to define. The umami taste
provides the food with a rich, piquant and "meaty" feel.
Today, MSG is considered to be the most common taste enhancer in the
world, after salt and pepper. On its own it has no prominent taste, but as a
food supplement it improves the taste up to eight times more than the original
taste. Its worldwide consumption is approximately 1.1 million tones a year.
In recent years, due to strong public criticism and aversion from the
term "monosodium glutamate", food companies started adding it to different
compounds that are added to food, that's how MSG is inserted into food under
different unrecognizable names.
It is important to know that it can be found in vaccines and blood
transfusions. It can also be found in vitamins or food supplements containing gelatin.
Chinese Restaurant Syndrome:
In 1968, Dr. Robert Ho-Man Kwok, an American doctor of Chinese origin,
coined the term "Chinese restaurant syndrome". He noticed that after
eating in Chinese restaurants in U.S. he experienced a group of symptoms
mainly: chest pain, palpitations, shortness of breath, numbness of the neck.
Symptoms appeared in additional reports: headaches, blushing, sweating,
tightness or swelling in the chest, numbness or a burning sensation in the
mouth or around it, chest pain, throat swelling, palpitations and shortness of
breath, strong thirst, cold sweat, nausea, a burning sensation of the skin,
confusion, anxiety attacks, weakness, rapid pulse, dizziness and more.
Important!
Glutamic acid is one of the 20 amino-acids
(the building blocks of proteins), which are common in nature, and it is of the
most important of them.
The human body cells are capable of producing it themselves out of
another amino-acid. In addition to its structural role as a component in a
protein, this acid also serves as a brain neurotransmitter and as the original
source of creating GABA neurotransmitter.
However, it is important to know that the supplement monosodium
glutamate is not glutamic acid.
MSG and the brain - Excitotoxicity
Natural glutamate contains 2 amino-acids: glutamic
acid and glutamine that bind to protein molecules. In the body, the molecules
are slowly broken into particles and glutamate is produced gradually so it can
be absorbed naturally.
Industrial glutamate contains significantly higher quantities of
glutamate than those existing in foods, and it does not bind to protein
molecules, therefore it is a free amino-acid and is absorbed in the body in a
significantly faster pace than natural glutamate.
Glutemic acid belongs to a group of
chemicals known as excitotoxins. Excitotoxicity
is a process in which brain neurons are damaged and destroyed due to
over-activity of certain receptors. In an excessive daily intake of glutamate,
as happens when the body digests MSG, these amino-acids cross the blood brain
barrier and excite the neurons of brain cells to a point of absolute
exhaustion. Then those brain neurons die. Thus, according to neurologist Dr.
Russell Blaylock, adding MSG to our diet artificially increases glutamate
concentration in the blood to levels that can be toxic to nerves.
According to Dr. Blaylock, there is growing evidence that excitotoxins play a major role in a whole group of
degenerative brain diseases in adults (elderly). These diseases include Alzheimer's,
Parkinson's
disease, Huntington disease, Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS). More
and more diseases of the nervous system are being linked to excitotoxin
build-up in the brain. For example, disorders such as strokes, hypoxic brain
injury, hypoglycemic brain damage, seizures, migraine
headaches, hypoxic brain damage, ADD, ADHD.
Furthermore, he claims that the 'neuron system' within the hypothalamus
appears to use glutamate as a neurotransmitter. The hypothalamus regulates
Repertory: [Sigal Cohen]
Mind: < being alone
Anger [throwing things around/violent]/quarrelsomeness, scolding
Anxiety conscience/about (own) health
Is beside oneself
Desires change/fun
cheerful, gay, happy/exhilaration/extroverted
childish behavior
clarity of mind (yearning for it)
Color: desires light blue
concentration difficult
conscientious about trifles
conversation aversed to
want of self confidence
confusion
delusion accused/he is a failure/is deceived/feels old/looks old/is poisened
discontented
despair
averse to being disturbed
dull/ennui/indolent - aversion to work/indifferent
fear - of going to dentist/of pain
foolish behavior
forsaken feeling („As if isolated“)
heedless
impatient (with anger/with others)
irritabile
kill; desire to
loquacity
memory - acute
mistakes [in localities/traffic lights: red and green/in writing
(confounding letters)]
morose, sulky, cross, fretful, ill-humor,
peevish
mirth, hilarity, liveliness
mysticism, cosmic/introspection/religious affections/spirituality
offended easily
optimism
quiet desires it/wants to be quiet
restless, nervous
sad (# mirth/depression/with despair/gloomy)
self control in general/increased/loss of self control
want of sensitiveness
serious - earnest
aversion of being spoken to
suspicious
taciturn, indisposed to talk
aversion to talk (taciturn)/desires to talk to someone
thinking aversion to/clearness of thoughts
tranquility - serenity - calmness
vacation, holiday desires
weary of life
weeping (causeless?)
Dreams: amel/<(<(<(
viele )>)>)>
Vertigo: < lying/with nausea/< sitting/>
standing
Head:
Congestion (temples)
dandruff
dullness
heat in temples
pain many
perspiration on forehead
pulsating, throbbing
Eyes: blinking
red
heavy lids
itching
lachrymation during coryza
pain burning/> pressure
photophobia - sunlight
sunken
tingling
Vision: flickering in vertigo
Ears: pain [l. then r./pressing inward/pulsating,
throbbing]
„As if stopped“
Itching
Nose: catarrh (watery)
coryza (with cough)
discharge (acrid/watery)
sneezing violent
Smell: acute
Face: desquamation of nose
red (blushing)
dry (lips)
eruptions [herpes (lips)/itching/on lower jaws/pimples]
sensation of heat (flushes)/burning/flushes of heat
herpes around mouth
itching
pain [burning (forehead)/malar bones/in
spots/stitching in cheeks]
perspiration (on forehead)
Mout: aphthae
Dry lips
itching on palate
salivation
taste acute/metallic (saliva)/bad/sour (food/during headache)
Throat: „As if lump, plug“ esophagus/>
swallowing
pain [„As from needles““/stitching/< swallowing (saliva]
Neck: stiff (r.)
Stomach: appetite diminished/easy satiety/increased
(night/after midnight - 3 - 4 h)/ravenous
„As if distended“
eructation
fullness/“As if fullness“/“As if heat“ inward
heavy
„As if a lump“
nausea [+ passing flatus/after eating/(>) eating/in evening (20
h.)/during headache/from noise/< odor/with
perspiration - >/< sitting/< odor of Tab]
pain [cramping/dull/ext. back/ext. heart/ext. hypogastrium/in
hypochondria]
retching
thirst
Abdomen: distention
emptiness
flatulence (obstructed)
fullness
itching (in hypogastrium/in inguinal region)
pain [l./r./ night (23 h.)/> bending double/must bend double/burning
in hypochondria/dragging, bearing down/dull/after eating/during flatulence/(l.)
hypogastrium (pressing)/in lower/upper abdomen/
> lying/ > rubbing/sharp/in solar plexus/stitching/burning (l. hypogastrium/“As from a knife“)/before stool/“As if
something turning“
Rectum: constipation
Diarrhea (morning/from fat food)
flatus copious/offensive (spoiled egg)
urging frequent
Stool: dark/green/yellow - brownish/forcible,
sudden, gushing/hard/soft/thin/watery/sheep dung, like
Kidneys: calculi
Bladder: calculi
urination frequent
urging at night
Urine: blood
Male organs: excitable during erotic dreams
Sexual desire diminished/wanting
Female organs: menses „As if appearing“/acrid, corrosive,
excoriating
Burning < durch menses
sexual desire diminished
Respiration: asthmatic
Cough: > drinking
dry (morning)
from irritated air passages
during sleep waking him
Exporation: blackish/black/mucous
Chest: eruptions itching/red rash
Pain [burning lungs/nipples/lungs burning/in nipples/pinching (in
heart)/pressing (< walking)/l. ribs/stitching in sternum (l.)]
palpitation of heart (on falling asleep)
tingling
Heart and circulation:
Back: eruption [itching (rash)/scales]
itching
pain many
Extremities:
cramps - finger cramps, twitching, jerking/l./r. hand/ l./r. upper limbs
eruptions (itching - upper limbs/vesicles - upper limbs)
heaviness in r. hand
itching ankles/between toes
eruptions - lower limbs - feet - toes - between
jerking in legs
pain „As if crushed“/in finger (joint/3rd)/groin/hands (bones/“As if
broken“/r. burning)/joints/legs/lower limbs (ankles/joints/legs/sciatic nerves
(l./> warmth)/stitching in l. elbow/shoulders
„As if broken“/sore, bruised shoulder/thighs
(cutting/tearing/stitching/< standing/> walking)/thighs (stitching/>
walking)/l. shoulder/< raising the arm/wrist (l./< writing)
perspiration clammy on hands
numb hands (< lying)
restless legs
stiff [of joints/lower limbs (ankles)]
twitching finger/legs
weak hands
Sleep: deep
disturbed (by cough)
falling asleep difficult/early
heavy
palpitation of heart < going asleep
prolonged
restless
sleepless from headache in temples/after midnight/from pain in abdomen
unrefreshing
waking (too early/frequent/too late)
Skin: brown liver spots
eruptions
sensation of heat
Generalities: l./10.30 h./22.30
h./afternoon/evening/forenoon (< 10:30 h.)/> 9 h. noon/at night (< 21
h. 5 h.)
< cold
collapse
Desire to cook/INterest in nutrition
< darkness
> eating
emaciation
excess of energy/increased energy/vitality decreasing/lack of vital heat
faint (fainting/eating/transient vertigo
Food and drinks: Aversion to: alcohol/spices, condiments, piquant,
highly seasoned food/stimulants/sweets; >: ;
<: avocado/glutamat; Desires: alcohol/wine/avocado/Choc/eggs/sour
food/sweets/honey/avocado;
flushes of heat (during headache)
hypertension
jerking (falling asleep)
lassitude
obesity
restless physical
< tabacco
twitching like electric current
warmth <
weakness (faintlike/during headache)
weary
wounds heal slowly
Allerlei: World is full of stimuli and
hedonism/food has turned from a basic essential product into an experience of
senses delight, and there is a constant need to increase the stimulus in order
to improve and maximize the feeling. Similarly to the consumer culture in which
people consume objects that they do not need, MSG lacks nutritional value and
does not embody any essential contribution to the product itself. Even more,
MSG's role in increasing the stimulus is crucial. Since except of being an
additional flavor which constitutes a new culinary
record (imagine that we could suddenly see an additional color
to the existing spectrum), it also enhances the taste and stimulates the
senses. Through MSG, the food industry creates a manipulation that burdens the
mind with additional stimulus and we cannot yet evaluate the price we will pay
for it. It is the most common taste enhancer worldwide nowadays, and is also
widespread in any component found in animals and vegetation. All over the world
people have access to it. That is why we have decided to choose MSG as the
proving material.
The Umami Taste
Umami is a proposed addition to the currently
accepted four basic tastes. The umami taste is felt in
the presence of monosodium glutamate (sodium salt of glutamic
acid) on the tongue. Some claim that umami is the
combination of the other four tastes, and others claim that it is a separate,
independent taste which is difficult to define. The umami
taste provides the food with a rich, piquant and "meaty" feel.
MSG's popularity worldwide
Most common taste enhancer in the world, after salt and pepper, improves
the taste up to 8x the original taste. Its worldwide consumption is
approximately 1.1 million tones a year.
added to different compounds are added to food, inserted into food under
different unrecognizable names.
Can be found in vaccines and blood transfusions. in vitamins or food
supplements containing gelatin.
Chinese Restaurant Syndrome: chest pain, palpitations, shortness of
breath, numbness of the neck. headaches, blushing, sweating, tightness or
swelling in the chest, numbness or a burning sensation
in the mouth or around it, chest pain, throat swelling, palpitations and
shortness of breath, strong thirst, cold sweat, nausea, a burning sensation of
the skin, confusion, anxiety attacks, weakness,
rapid pulse, dizziness and more.
Glutamic acid is one of the 20 amino - acids
common in nature/is the most important. The human body is capable of producing
it. This amino - acid serves as a brain neurotransmitter (source of GABA).
Monosodium glutamate is not glutamic acid.
MSG and the brain Excitotoxicity
Natural glutamate contains 2 amino - acids: glutamic
acid and glutamine binding to protein molecules. In the body the molecules are
slowly broken into particles and glutamate is produced gradually
so it can be absorbed naturally. Industrial glutamate contains
significantly higher quantities of glutamate than those existing in foods, and
it does not bind to protein molecules, therefore it is a free
amino - acid and is absorbed in the body in a significantly faster pace
than natural glutamate.
Glutemic acid belongs to a group of
chemicals known as excitotoxins. Excitotoxicity
is a process in which brain neurons are damaged and destroyed due to over -
activity of certain receptors. In an excessive daily intake of glutamate, as
happens when the body digests MSG, these amino - acids cross the blood brain
barrier and excite the neurons of brain cells to a point of absolute
exhaustion.
Then those brain neurons die. Can be a cause excitotoxins
play a major role in a whole group of degenerative brain diseases in adults
(the elderly: Alzheimer/Parkinson/Huntington/ALS). More
diseases of the nervous system being linked to excitotoxin
build - up in the brain (strokes/hypoxic brain injury/hypoglycemic
brain damage/seizures/migraine headaches/hypoxic brain damage/ADHS/ADD).
Furthermore, he claims that the 'neuron system' within the hypothalamus
appears to use glutamate as a neurotransmitter. The hypothalamus regulates
growth/onset of puberty/most of the endocrine glands/appetite/sleep
cycles/biological clock. When MSG feed in doses similar to those found in human
diets, it destroys hypothalamic neurons. Experiments demonstrated that MSG
could cause the hypothalamus to secrete excessive amounts of a reproductive
hormone (luteinizing hormone) which is associated with an early onset of
puberty.
Health dangers / symptoms associated
with MSG poisoning:
Anxiety/panic attacks/aggression
Hyperactivity
Mental confusion/disorientation
Lethargy
Headaches/migraines
Dizziness
Tinnitus
Sight loss/damage to retina cells in the eyes
Insensitivity
Nausea/vomiting/diarrhea/irritable bowel
syndrome/stomach cramps/bloating
Asthma attacks/shortness of breath/bronchospasm
Chest pain or tightness
Runny nose/sneezing
Extreme dryness of the mouth
Hives or rash
Palpitations
Mouth lesions
Swelling
Body flushes/redness
Weak pulse
Tightness in heart
High blood pressure
Burning pain in back, neck or chest
Numbness of neck/numbness of nape, radiating to the arms and
back/numbness of limbs
Tinglings, heat and weakness in face,
temples, upper back, neck and arms
Sleepiness/Insomnia/Somnambulism/nightmares
Tightness of face
Burning sensation all over the body
Obesity
Weakness
Diabetes
Sclerosis/Alzheimer's disease/Huntington disease
Imitates symptoms of fibromyalgia and heart disturbances
Anaphylactic shock
Hair loss
Congenital deficiencies (when the pregnant woman consumes MSG)
The common argument for supporting the use of MSG is that it is a
natural component, found in almost any living thing and vegetation (human body)
and that is why using it in reasonable!? quantities in food is considered to be
safe.
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