FODMAP = Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols

= short chain carbohydrates that are poorly absorbed in the small intestine. They include short chain oligo-saccharide polymers of fructose (fructans) and galactooligosaccharides (GOS, stachyose, raffinose), disaccharides (lactose), monosaccharides (fructose), and sugar alcohols (polyols), such as sorbitol, mannitol, xylitol and maltitol.[1][2][3]

 

Vergleich: Siehe: Darmnosoden + Norovirus

 

Abkürzung für „fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols“ (= „fermentierbare Oligo-, Di- und Monosaccharide sowie Polyole“ etwa vergärbare Mehrfach-, Zweifach- und Einfachzucker sowie mehrwertige Alkohole). Es handelt sich somit um eine Gruppe von Kohlenhydraten und mehrwertigen Alkoholen, welche in vielen Nahrungsmitteln vorkommen. In einer 2010 veröffentlichten klinischen Studie wurde von einer positiven Wirkung einer FODMAP-armen Ernährung auf die Symptomatik funktioneller Darmerkrankungen, z.B. des Reizdarmsyndroms (RDS), berichtet.

Man geht heute (2015) davon aus, dass es sich bei einer entsprechenden Unverträglichkeit um eine Ursache für eine Nicht-Zöliakie-Nicht-Weizenallergie-Weizensensitivität handelt.

When considering a diet that involves avoiding a long list of foods, it is beneficial to look at foods that are acceptable on the diet. Below are low-FODMAP foods typically tolerated categorized by food group:

Vegetables: bamboo shoots, bell peppers, bok choy, cucumbers, carrots, corn, eggplant (aubergine), lettuce, leafy greens, pumpkin, potatoes, squash (butternut, winter), yams, tomatoes, zucchini (courgette)

Fruits: bananas, berries (not blackberries or boysenberries), cantaloupe, grapes, grapefruit, honeydew, kiwifruit, kumquat, lemon, lime, mandarin, orange, passion fruit, pawpaw, pineapple, rhubarb, tangerine, tomatoes

Protein: beef, chicken, canned tuna, eggs, egg whites, fish, lamb, pork, shellfish, turkey, cold cuts (all prepared without added FODMAP containing foods), nuts (not cashews or pistachios), nut butters, seeds

Dairy and non-dairy alternatives: lactose-free dairy, small amounts of: cream cheese, half and half, hard cheeses (cheddar, colby, Parmesan, Swiss), mozzarella, sherbet, (almond milk, rice milk, rice-milk ice-cream)

Grains: wheat-free grains/wheat-free flours (including gluten-free grains, which are free of wheat, barley and rye) and products made with these (bagels, breads, crackers, noodles, pancakes, pastas, pretzels, waffles); corn flakes/-tortillas, cream of rice, grits, oats, quinoa, rice, tapioca.

Beverage options: water, coffee and tea, low FODMAP fruit/vegetable juices (limit to ½ cup at a time)

 

 

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