Allium cepa Anhang
[Homeopathy 4 Health]
Onions Enough to Make You Cry!
The humble onion can also help explain the Law of Similars.
Because of its vapours, most people struggle with watery eyes and a running
nose when slicing onion. If these symptoms occur during an episode of hay
fever, a dose of Allium cepa,
the homeopathic preparation of red onion, will relieve them. What the onion can
produce in the healthy, it will treat in the unwell.
Onions at Work - A Case of Hayfever
Abi had another bout of hayfever. Her eyes and nose were streaming and she could
not stop sneezing. Her nostrils and upper lip were raw and sore from the
discharge.
Bright lights made her eyes sting and water even more. Abi also found the stuffiness of rooms unbearable and felt
much better in the cool open air.
Her first dose of Allium cepa,
the homeopathic preparation of Red Onion, substantially relieved her symptoms
within five minutes she no longer had to carry a box of tissues. Two hours and
three doses later, Abis hayfever
symptoms were completely resolved.
Note: Allium cepa
will not treat all forms of hay fever; only those types where symptoms mimic an
exposure to onion. Allium cepa
symptoms, confirmed by homeopathic trials on the healthy, consist of: burning
watery eyes that are irritated by bright light; watery nasal discharge that
scalds the nostril or upper lip, especially the left; frequent sneezing;
intolerance to stuffy environments; and, improvement of symptoms in open air.
Hay fevers with different symptoms will need other remedies.
[homöopathiekurs.at]
Gemütszustand gedrückt, Geist DUMPF. Schnupfen, schläfrig und kann sich nur schwer konzentrieren.
Körper: Niesreiz mit Fließschnupfen und mildem Tränenfluss. Nasesekret scharf und wund machend/wässrig (Heuschnupfen). Augen rot und brennend, Tränenfluss nicht reizend.
Stimme rau und es kratzt und juckt dabei im Hals o. reizen im Hals/muss sich den Kehlkopf halten.
Kalte Luft einatmend kommt es zu einem hackenden Husten.
Kopf ist benommen/Schnupfen beginnt l. und wandert nach r.
Auch bei Heuschnupfen mit scharfer Nasenabsonderung und mildem Tränenfluss ist das Mittel wirksam.
Weiters bei: Koliken im Magen nach nassen Füßen o. dem Verzehr von Gurken
Nagelgeschwüren, eventuell begleitet von roten Streifen entlang des Arms
Verletzungen der Ferse mit Blasenbildung, etwa durch Reibung an den Schuhen
Amputationsneuralgie (Schmerzen verläuft „Wie ein Faden“).
Allgemein: < abends/im Warmen;
>: an der frischen Luft/in kühlen Räumen/Gurken und Salat.
Rumoren und Hitze im Bauch und Unterleib
Übermäßige Schleimsekretion
Allergie auf Pfirsiche (Geruch/Hautkontakt).
Verlangt: rohe Zwiebeln;
Allium cepa (Onion)
State of torpor with dullness and
numbness of the senses.
Foolish behaviour.
Ailments from disappointment or mortification.
Slowness. Senses dull. Does not recognise relatives.
Sleepiness - overpowering.
Motion and cold air amel.
In that dull state the connection to
the outside world is lost ...
Despair. Indifference, loved ones to.
Misanthropy. Anger.
Dreams of storms, battles and fights.
Anxious dreams of heights or of an abyss.
Therapeutics: Excoriating coryza. Acute hay fever. Numbness and Lameness of
extremities.
DD.: Disconnection: Am-m Ars Brom Chlor
Iod.
All-c./Phos./Bell.:
Ailments from mortification, Misanthropy, Foolishness and Slowness, with dreams
of battles.
Flegmatische mensen die gevoelig zijn voor hooikoorts en snel verkouden zijn. Zwaarmoedig en angst voor ondraaglijke pijn.
Werkt vooral op de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en op de perifere zenuwen. Niezen met een loopneus en waterig, zeer scherp snot, dat de huid schraal maakt.
Rode ogen, brandende ogen en tranenvloed met milde tranen, welke niet prikken in de ogen. Schrapen van en kriebel in de keel, rauwe stem.
Niesbuien en prikkelhoest, vooral bij het inademen van koude lucht.
Misselijkheid, opboeren en sterk opgeblazen gevoel.
Pijn in amputatiestompen.
L. zijdig.
[Dr. rer. nat. Frank Herfurth]
Zwiebellauch, Bolle, Küchenzwiebel, Gartenzwiebel, Sommerzwiebel, Hauszwiebel, Gemeine Zwiebel, Speisezwiebel, Aiugn, Böllen, Cibol, Cibüll, Cipolle, Czipell, Czwebeln, Czwifall, Czwipolle, Engnin, Fölle, Nislauch, Oellig, Olich, Oyllich, Planza, Pölla, Siebel, Sipolle, Sypolle, Syppolle, Twiwel, Tzibol, Tzipolle, Ulch, Ulk, Unlauch, Unleuch, Unlouch, Vich, Vick, Zibbel, Zibele, Zible , Zibölle, Zipel, Zippel(n), Zipolle, Zuboell, Zubul, Zwebel, Zweibel, Zwibbel, Zwibel, Zwiblon, Zwibol(le), Zwifel, Zwippull, Zwobelm, Zybel, Zybölle, Zypel
Eine Pflanzenart aus der Gattung Lauchgewächse (Alliaceae). Sie existiert, wenn man von gelegentlichen Verwilderungen absieht, nur noch als reine Kulturpflanze. Wildwuchs ist nicht bekannt,
es wurden bisher auch keine wildlebenden Arten als direkte Vorfahren identifiziert. Da die Abstammung nicht zweifelsfrei geklärt ist, kann auch die geographische Herkunft nicht sicher angegeben werden. Oft wird Mittelasien oder Afghanistan genannt, als nächste Verwandte wird die in Turkmenistan und Iran beheimatete Art Allium vavilovii angesehen.
Der Name abgeleitet vom lateinischen Wort „cepula“ (bedeutet so viel wie „Köpfchen“). Daraus entwickelte sich über das mittelhochdeutsche „zwibolle“ das heute gebräuchliche deutsche Wort „Zwiebel“. Etwa ab dem 15. Jahrhundert wurde in Holland mit der Zucht unterschiedlicher Sorten in vielfältiger Form, Farbe und Geschmack begonnen.
Verwandte Arten wie Schalotte (A. ascaloniunt), Chinesischer Schnittlauch (A. chineitse) oder Lauch (A. purriem) werden als Küchengewürz und Gemüse verwendet.
Die Küchenzwiebel ist eine mehrjährige krautige Pflanze, die jedoch in Kultur meist nach ein oder zwei Jahren geerntet wird. Die Unterblätter sind weißlich mit grüner Aderung und ähnlich wie Blattscheiden geformt. Sie bilden in ihrem oberen Teil einen mehrere Zentimeter langen Scheinspross und im unteren Teil die fleischig verdickte Zwiebel als Speicherorgan. Die röhrigen grünen Blätter entwickeln sich aus einer fleischigen Zwiebel. Der kugelige Blütenstand besteht aus zahlreichen weißen oder violetten Blüten. Die rote Farbe mancher Zwiebeltypen ist auf Anthocyane zurückzuführen.
Die Küchenzwiebel wird schon seit mehr als 5000 Jahren als Heil-, Gewürz- und Gemüsepflanze kultiviert. Nur sehr selten findet man wildwachsende Zwiebeln, die aber alle aus einem gärtnerischen oder feldmäßigen Anbau kommen. Bei den Römern zählten Zwiebeln zu den Grundnahrungsmitteln. In Mitteleuropa waren sie eine der verbreitetsten Gemüsearten und durften in damaliger Zeit bei keiner Mahlzeit fehlen.
Die Zwiebel hat antimikrobielle, blutzuckersenkende, antiasthmatische, antiallergische und lipidsenkende Wirkung und hemmt die Thrombozytenaggregation. Obwohl klinische Studien vorwiegend für Knoblauch vorliegen, erscheint die Wirksamkeit der Küchenzwiebel bei Appetitmangel und der Arterioskleroseprophylaxe klinisch plausibel.
In der Volksheilkunde setzt man Zwiebelsaft (Sirupus Cepae) innerlich (mit Honig oder Zucker) erfolgreich zur Behandlung von Husten, Keuchhusten, Bronchitis und Asthma sowie bei Magen- und Darmbeschwerden ein. Das körpereigene Immunsystem und der Kreislauf (Blutdrucksenkung, Vorbeugung von Arteriosklerose) werden gestärkt. Die Wirkungen werden hauptsächlich auf die antioxidativen Schwefelverbindungen der Zwiebeln zurückgeführt.
Die Zwiebel wird auch zur Therapie bei Wurmbefall und zur Einleitung der Menstruation eingesetzt. Äußerlich verwendet man die Zwiebel gegen Insektenstiche, bei Wunden und Furunkeln sowie zur Nachbehandlung von Blutergüssen. In Tierversuchen hat man festgestellt, dass die Zwiebel Osteoporose vorbeugen kann.
Obwohl die Zwiebel ein antiallergisches Potenzial aufweist, können bei der Verarbeitung allergische Kontaktekzeme auftreten. Die Sensibilisierungsfrequenz wird mit 4 bis 13 % angegeben. Als Allergene treten niedermolekulare organische Schwefelverbindungen auf.
Darüber hinaus sind seltene Allergien gegen drei Zwiebelproteine bekannt: All c 3 (Lipidtransfer-Protein), All c 4 (Profilin, Kreuzallergen mit Gräserpollen) und Alliin- Lyase (Kreuzallergen mit anderen Laucharten).
Anwendungsgebiete
Appetitlosigkeit
Vorbeugung altersbedingter Gefäßveränderungen
Narbensalben
Zwiebelwickel bei einer Mittelohrentzündung
antibakteriell
lipidsenkend
blutdrucksenkend
Thrombozytenaggregationshemmung
Wirkstoffe:
Alkylcystein-Sulfoxide (Alliin und seine Derivate wie Cycloalliin und Cepaen), schwefelhaltige und -freie g-Glutamylpeptide, Flavonoide, Phenole, Vitamine, Kohlenhydrate, Asparagin, Kalziumoxalate, Carotin, Cholin, Zitronensäure, Essigsäure, Phosphorverbindungen, Fumarsäure, Gerbstoffe, insulinähnliches Pflanzenhormon, Jod, Kaffeesäure, Linolsäure, Lithium, Lutein, Oleanolsäure, Oxalsäure, Rutin, Salicylate, Senföl ähnliches Glykosid, Schwefel, Trigonellin, Zink und wasserdampfflüchtige Bestandteile.
Zwiebeln enthalten keine Stärke, sondern bilden und speichern Fruktane als Reservestoff. Das menschliche Verdauungssystem ist nicht in der Lage, Fruktane enzymatisch zu spalten, daher werden sie im Dünndarm nicht resorbiert und werden von Bakterien im Dickdarm zersetzt. Das führt zu verstärkter Gasbildung, die Flatulenz begünstigt. Für deren Geruch sind neben den Abbauprodukten der Fruktane auch die schwefelhaltigen Inhaltsstoffe verantwortlich.
Das natürlich vorkommende Substrat der Zwiebelalliinase ist hauptsächlich trans-S- (1-Propenyl)-L-(+)-cysteinsulfoxid. Es wird z.B. beim Zerschneiden der Zwiebel enzymatisch in (Z)-Thiopropanal-S-oxid (Propanthialoxid, Tränenfaktor, s. Formel) umgewandelt.
Ist ein Speicherorgan aus den unterirdischen Blättern, die zur Nährstoffspeicherung für schnelles Wachstum im nächsten Frühjahr genutzt werden. Die oberirdischen Blätter sind röhrenförmig und dienen als Gewürz.
Als Heildroge werden die frischen Zwiebeln verwendet. Dazu werden frische oder getrocknete, dick und fleischig gewordene Blattscheiden und Blattansätze (Zwiebeln) genommen. Man nutzt zerkleinerte Zwiebeln oder den Presssaft frischer Zwiebeln.
In der Volksheilkunde verwendet man eine weiße, handelsübliche Zwiebel mit tränentreibender Wirkung als Grundlage für einen Hustensaft. Sie wird sehr fein zerkleinert, bis ein flüssiger Brei entsteht. Dieser wird mit drei Esslöffeln kaltem Wasser und zwei Esslöffeln weißem Industriezucker verrührt. Durch den Zucker gehen sämtliche Wirkstoffe, die sich noch in den intakten Zwiebel-Zellkernen befinden, in den Brei über. Der Brei soll nun 8-12 Stunden (über Nacht) in einem zu verschließenden (Marmeladen-) Glas ziehen.
Im alten Ägypten wurden Zwiebeln den Göttern als Opfergabe gereicht. Sie waren eine Art Zahlungsmittel für die beim Pyramidenbau eingesetzten Arbeiter und wurden den Toten als Wegzehrung für die Reise ins Jenseits beigelegt. So wurden im Grab des Tutanchamun Zwiebelreste gefunden. In einer über 4000 Jahre alten sumerischen Keilschrift sind Angaben zu Gurken- und Zwiebelfeldern enthalten und im Codex Hammurapi (Sammlung von Rechtssprüchen aus dem 18. Jahrhundert v. Chr., eines der ältesten „Gesetzbücher“ der Menschheit) wurden u.a. Brot- und Zwiebelzuteilungen für die Armen festgelegt.
Die Bedeutung auch in Europa war so groß, dass sie im Mittelalter als Amulett gegen die Pest diente.
[David Kempson]
he onion has been recognized as a
potent healing plant for much of human history. As a food, it is nutrient
dense, rich in many vitamins and minerals. It is attributed with
many benefits from heart
health where it may defend against heart attacks, to protection from or even
cure of cancer.
Been used for centuries in colds,
coughs, bronchitis and influenza. In herbalism, it
has been said to cure inflammation, diabetes, digestive disorders, act as an
anti-bacterial, anti- fungal, and anti-viral medicine. It is said to cure
allergies and asthma.
Throughout history, the onion has
been considered an important and valuable plant, often being used in religious
ceremonies, or as symbols of power in ancient cultures.
The Egyptians saw the onion as a
symbol for eternity and revered it, placing onions over the eyes of the dead or
swearing oaths upon them. At certain times in history onions have been used as
currency. The humble onion has in fact occupied a place of great worthiness in
human culture.
Allium cepa is a
staple in the homoeopathic treatment of acute illness, primarily for hay fever,
colds and influenza. It is often part of any first aid kit, and is usually
included
in polypharmcy
as one of the components for ‘cold, cough and flu’ mixes.
Like Ferr-p.
often given at the beginning of a cold, with few other indications except for
the common symptoms (runny nose, running eyes, coughing). I have sometimes
seen suppression of the initial
stage of an infection by using it this way, as Allium
cepa has so many of the common cold symptoms that it
can easily palliate rather than cure.
This will often result in a more
serious throat or chest infection.
Keeping with the general theme of
examining our injury remedies for deeper trauma-related healing potential, Allium cepa has a reputation for
dealing with certain kinds of physical wounds. Considering how commonly it is
prescribed for URTI’s. this might even be surprising
to some readers to see it listed as an injury medicine.
As usual, statements made in bold
are rubrics taken from Synthesis Repertory. SS denotes a single symptom,
meaning it is the only remedy currently recorded for the symptom. Symptoms in
CAPITALS are 3 value symptoms, extremely important symptoms repeatedly verified
in clinic.
Lockjaw after injuries (SS)
Excoriation of the heels (SS)
Neuralgic Pain from injuries of the
nerves (SS)
Ulcers on the feet from rubbing of the
shore (Borx, Paeon)
Chronic inflammation of the nerves
after injuries (Hyper, Stram)
[David Kempson]
Ailments from operations
Pain after amputation
Shock after injuries
Stab wounds
Nausea or Vomiting after an
operation on the stomach (BISM, Nux-v, Phos, staph)
Well-known Picture of Allium Cepa
This collection of rubrics
succinctly displays how the onion is typically remembered in homoeopathic
practice.
Lachrymation during Coryza
Catarrhal Inflammation of The Eyes
Burning of the Eyes, must rub.
Excoriating Nasal Discharge + Bland
Discharge From the Eyes
Coryza From Flowers
Hayfever (August)
Coughs From Tickling in the Larynx,
Hacking Coughs
Cough With Pain in Larynx as if
Something Was Torn Loose (Ss)
Coryza from cold wet wind (SS)
Smell is acute to peaches (SS),
Sneezing on handling peaches (SS)
Tendency to take cold in Spring (SS)
Onions generally ameliorate (SS)
Tendency to take cold, with violent
and frequent sneezing (cist)
The Core State of Allium cepa:
** Fear suffering will become
unbearable** (SS)
Fear she will become distracted from
pain (SS)
Fear of pain, of suffering
Now there is a specific phobia which
represents this, Algophobia, which is an abnormal and
persistent fear of pain. It is more common in elderly people, often stirred up
by observing or hearing about all
the ailments afflicting their friends and relatives.
It is possible they may anticipate
the problems and experience symptoms before anything actually appears, and you
may see various psychosomatic illnesses.
you may also see such a phobia in a
person who grew up observing a parent or sibling in chronic pain, and this has
painted a picture of suffering as something to be avoided
at all costs. Algophobia
is not uncommon, and Allium cepa
may very well fit such clients.
People may also suffer from a
condition called Hyperalgesia, which is abnormally
increased sensitivity to pain. These two things may be found together, the one
causing
the other, for which the remedy
could be highly valuable.
What might provoke such a fear
though? We find Allium cepa
in the following rubrics:
Painful old wounds
Wounds heal slowly
These rubrics contain remedies such
as Nat-m.
and Nit-a.,
both well-known for their inability to get over effects of emotional and mental
injuries. We know that the pain does not have to be physical, to be painful, to
wound the patient.
When combined with the core rubric
of fearing pain and suffering, one might assume you have a patient who has been
badly hurt in the past and is afraid that it will happen again. There is a
second quality to the rubric here though – that it will become unbearable.
The fear is that they cannot bear
suffering, which is in fact a fear of being too weak or fragile to survive it. Allium cepa not only fears pain
and suffering, but fears that they will not have the strength to endure it, or
to endure it again if it has happened before. Terrible pain can leave an
emotional scar which may never heal.
In fact, such experiences can change
the way in which a person lives their life, avoiding certain things they
believe will bring pain. Research has shown that fear of pain following an
acute episode is a risk of long term chronic pain and disability, due to the
fact that they mold their lives around various
avoidance behaviors.
This often creates the kind of
weakness they fear so much. This is well known in chronic back pain, where fear
of back pain predisposes someone to the very problem they
fear so much and try so hard to
avoid.
This would suggest Allium cepa sits within the Sycotic miasm. I will
discuss that a little more later.
Allium cepa
fears pain and suffering, most likely because they have known suffering in
their past or observed someone close to them living with great pain. It is
common for such patients to avoid any activities which might cause pain. What
is the specific coping strategy for these people?
Studies have found that focusing on
pain makes pain stronger. Thus, one way of dealing with pain is to distract
yourself, to focus away from it. The way in which Allium
cepa deals with their fear is typically a sycotic one (avoidance),
so they go into ‘hibernation’. These patients manifest torpor (main remedies are Nat-m.
Nux-m. Op.)
Torpor is a kind of ‘light’
hibernation animals use to escape unpleasant external conditions, such as
during winter. It is a sort of dormancy, where various functions are lowered to
conserve energy and to allow them to endure harsh conditions.
Other authors have spoken at length
about the sleepy groggy mental state of Allium cepa. However, what may not have been observed is that this
appears to be a defense mechanism for the patient
against this fear.
Allium cepa has
confused senses, laziness, slowness. There is a sensation as if the head was
wrapped up in water. Mistakes in speaking, spelling, misplacing words, and in
their work. sleep is deep and heavy. In fact, Allium cepa can experience overpowering sleepiness. confusion of
mind with sleepiness is the remedy in a nutshell. (Parkinson?)
What is interesting about Allium cepa is that, like Millefolium (covered in a previous article)
stimulants can aggravate this patient, because this sleepy lazy state is their
protection (Confusion of mind after coffee which it shares with Millefolium, Confusion of mind after wine). Just as with Millefolium, Allium cepa does not want to be
drawn out of its torpor.
The Theme of onion then, appears to
be sinking into a Stupor to avoid the risk of Pain becoming Unbearable, and
then generally being worse for anything that brings one out
of that stupor (like Millefolium). The way to manage pain is to not think about
it, go to sleep, slow down, and anything < that stimulates or forces one out
of that stupor is.
For example, social interactions
with others will also be muted (indifference to loved ones, indifference to
others, indifference even to one’s parents). They can even appear to dislike or
hate people, in order to maintain this reclusiveness (misanthropy). Trying to
engage with such a patient is likely to provoke a sharp retort although they
will quickly sink back into their sleepy state (snappish).
So the onion patient does not want
to be roused. They are happy enough to keep their feelings muted, and are
aggravated by anything which stirs their feelings.
Although it is not mentioned in the
corresponding rubric, you can see the picture of a person who does not want to
be disturbed (Pain < talking -SS).
Something that evokes our emotions
is music. Music stirs us deeply, fosters the creation and maintenance of social
attachments, stimulates emotions that might be otherwise rare in daily life.
Music reduces stress, relaxes, because it is known to reduce Cortisol levels.
Patients with ASD will often respond
to music emotionally when they otherwise show a deficit in their emotional
range or perceptions.
Patients with Alzheimer’s Disease will often remember
music despite having lost so much of the rest of their memories. Music is a
powerful force.
Allium cepa
weeps from music (Graphites is
the main remedy) and in particular weeps from piano music (cop, Nat-c, Nat-s).
Some symptoms will be aggravated or provoked by it (coryza
from singing – SS). The Onion is strongly connected to Tears (lachrymation during coryza, bland
tears, red eyes), and tears are strongly connected to our emotions. What else
suggests a deep sensitivity to the evocative ability of music?
If we hear a song that evokes a
strong feeling in us, our hypothalamus reacts to this sudden stimulus by
producing a shiver along our spine. Allium cepa is found in a small rubric shivering extending down
the back. It is thought half of all people experience chills when listening to
music, because music stimulates a very ancient pathway in the brain. This may
also occur with a lump in the throat, and tingling in various parts of the body
(constant disposition to swallow from a lump in the throat). Studies have shown
that people who react this way to music have a higher ability to process
emotions, and thus to experience intense emotions. Onion people have many of
these somatic reactions to sudden emotions, such as perspiration of palms
during coldness on back (SS), which is the instinctive physical reaction to
fear.
Allium cepa may
show a dull, sleepy, indifferent exterior, but it is to cover a heightened
internal sensitivity. They will instead show themselves in their extreme
reactivity to the physical environment through such complaints as hay fever and
other allergies (allergic constitution, coryza from
flowers, < change of weather, < spring). This could be mistaken for Nat-m.
quite easily.
While shutting down appears to be
the preferred way of avoiding this underlying fear, Allium
cepa appears in another unusual rubric.
Impelled to touch everything
This is a less common manifestation
of obsessive compulsive disorder. The compulsion to touch things may be related
to the feeling that something ‘bad’ will happen
if they don’t (magical or ritual
touching), but in this case it may just be an urge that relieves underlying
anxiety.
As people who fear pain can develop
a number of almost obsessive avoidance behaviours, it is likely that such
behaviours will eventually become compulsive, and thus we could expect to see
OCD-related actions like this.
You can see that Allium
cepa has two conflicted states – an intense emotional
sensitivity focused around the fear of pain and suffering, and the
external torpor used to try and avoid
feeling that fear.
Where else might we find some
justification for in this picture of the remedy?
Dreams of storms at sea (sil)
Traditionally, dreaming of the sea relates
to the deeper emotions, often those lying within or suppressed into the
unconscious. Water dreams in general are associated with emotions and the
ability to express them. Water is the line that divides conscious and
unconscious (dreams of water).
A stormy sea in a dream indicates
turbulent emotions that cannot be controlled, a risk of unconscious emotions
surging upwards. Allium cepa
dreams of wells (Merc-c,
ultras). Wells appearing in dreams represents a depth of emotions. If you
cannot see the bottom of the well you are suppressing your emotions.
You are hiding your emotions so that
others do not know what you are truly feeling. Allium
cepa is found in the rubric dreams of an abyss. The
symbolism of the abyss in traditional dream lore is regarding fears that you
have not admitted to yourself, a part of yourself that you do not want to see.
Conclusion
This understanding of the dreams
fits very well into the picture uncovered. The dreams of Allium
cepa seem to reflect the themes of trying to protect
oneself by becoming sleepy or unconscious, by dampening the intensity of
emotions.
They also appear to be sycotic ones, again – strong emotions underneath, a calmer
appearance on the surface. Sleepy, indifferent, but fear underneath. The dreams
suggest a depth of emotion which is being avoided, which is feared (storms,
abyss), which is being hidden from (wells).
I propose that Allium
cepa fits very well into the sycotic
miasm. (allergic constitution. Profuse discharges,
Polypus, Overproduction, Exaggeration, Hiding, Covering up, and an Internal
sense of Weakness (will not be able to endure pain).
I believe those patients who have
experienced an intensely painful event in their life, perhaps an injury, an
accident or an operation, and who then remain fearful of such pain ever
occurring to them again would be helped by this remedy.
Despite the event having been
resolved (pain after amputation) they remain deeply scarred by it. To live with
such fear, they dampen down their emotions, reduce the intensity of their
feelings, and avoid those things which would ‘wake them up’ too much.
Allium cepa
patients may become ‘zombies’, not fully awake, to avoid facing their fears
(lethargic with indifference). They could resemble Opium or Nux-Moschata
in this respect. Such a patient who only observed another experiencing a
terrible suffering and who then inherits this fear, avoiding those things that
might create the same event, would be even more highly indicated for help from
the humble onion.
[Lena
Rauschecker]
"Zwiebeln kleinschneiden und in der Pfanne
anschwitzen" – diese Anweisung findet sich in unzähligen Kochrezepten. Nur
macht es eigentlich einen Unterschied, ob man eine gelbe oder eine rote Zwiebel
verwendet? Und was ist mit Schalotten? Los geht's mit einer kleinen
Zwiebelkunde von ÖKO-TEST.
Zwiebeln und Knoblauch gehören in fast jede Soße,
und auch in Salaten und Schmorgerichten dürfen Zwiebeln nicht fehlen. Doch
achten Sie darauf, welche Zwiebelsorte Sie verwenden – und macht das überhaupt
einen Unterschied?
Zwiebeln (Allium cepa) gehören zur Gattung Lauch (Allium)
und haben allesamt gemeinsam, dass sie die Aminosäure Isoalliin
sowie das Enzym Alliinase enthalten und uns damit
beim Schneiden gern mal zum Weinen bringen. Im Handel kann man aus
unterschiedlichen Sorten wählen:
·
Gelbe bzw. braune Zwiebel, auch
Speisezwiebel oder Küchenzwiebel genannt: Diese mittelgroßen Zwiebeln
haben eine gelbe oder braune Schale und sind vergleichsweise scharf.
·
Weiße Zwiebel: Diese
Zwiebelsorte hat eine weiße Schale, ist mittelgroß bis groß und hat einen
milderen Geschmack als die braunen Zwiebeln.
·
Rote Zwiebel: Die Schale dieser
Sorte ist rot oder lila, die Knollen sind mittelgroß. Der Geschmack ist meist
milder als bei braunen Zwiebeln, es gibt aber auch scharfe rote Zwiebeln zu
kaufen.
·
Gemüsezwiebel, auch Metzgerzwiebel
genannt: Diese Sorte ist deutlich größer als die anderen
Zwiebelsorten, die Schale hat eine braune Farbe. Gemüsezwiebeln sind besonders
saftig, weniger scharf und süßer als Speisezwiebeln.
·
Schalotte: Die oft als
Edelzwiebeln bezeichneten Schalotten sind recht klein und im Gegensatz zu den anderen
runden Zwiebeln oval bis ellipsenförmig. Die Schale ist meist braun.
Geschmacklich ist die Schalotte recht mild.
Entscheidend dafür, welche Zwiebel Sie in der
Küche verwenden, ist vor allem deren Schärfegrad. Wer es
weniger scharf mag, kann statt zu herkömmlichen Speisezwiebeln zu weißen
Zwiebeln, Gemüsezwiebeln oder Schalotten greifen. Sobald die gehackten Zwiebeln
jedoch angebraten werden, verlieren sie an Schärfe.
Wer Zwiebeln roh zum Beispiel in
Salaten verarbeiten möchte, kann auf rote Knollen
zurückgreifen, sie sind eher mild, aromatisch und sehen in dünne Ringe und
kleine Streifen geschnitten toll aus. Rote Zwiebeln lassen sich zudem toll
karamellisieren.
Wer viele Zwiebeln zum Kochen
benötigt – zum Beispiel in Schmorgerichten oder als Füllung – ist mit den
großen Gemüsezwiebeln gut beraten. Man muss nicht nur weniger
schälen, diese Sorte wird durchs Braten angenehm süß.
Zwiebeln schneiden ohne Tränen: Diese einfachen Tricks helfen
Zwiebeln können mit zahlreichen wertvollen
Inhaltsstoffen punkten: In ihnen stecken unter anderem B-Vitamine, Vitamin C, der wichtige Mineralstoff Kalium und sekundäre
Pflanzenstoffe. Dadurch wirkt die Zwiebel antibakteriell und stärkt das
Immunsystem. Wie das Bundeszentrum für Ernährung (BZfE) erklärt, enthalten vor
allem rote Zwiebeln viele zu den Antioxidantien
zählenden Anthocyane, die eine entzündungshemmende
Wirkung haben.
Macht es einen Unterschied, ob man Zwiebeln
roh isst oder gekocht? Beispielsweise das enthaltene Vitamin C ist
hitzeempfindlich und geht beim Kochen mit hohen Temperaturen verloren. Deshalb
empfiehlt es sich, Zwiebeln öfter roh zu verzehren oder sie nur kurz und
schonend anzudünsten. Wichtig zu wissen: Nicht alle Menschen vertragen rohe
Zwiebeln gut. Deshalb sollten Sie mit kleinen Mengen starten oder nur
Lauchzwiebeln und Schalotten roh essen, die etwas leichter zu verdauen sind.
Zwiebeln finden aber nicht nur in der Küche seit
Jahrhunderten Verwendung, sondern auch in der Naturheilkunde. Die Zwiebel wurde
sogar zur Heilpflanze des Jahres 2015 gewählt. Dank ihrer
antibakteriellen Wirkung ist die Pflanze unter anderem ein bewährtes Hausmittel bei Ohrenschmerzen.
Das Schöne an Zwiebeln: Sie sind das gesamte Jahr
aus deutschem Anbau erhältlich und damit ein regionales Gemüse.
Beim Einkauf sollte man allerdings genau hinsehen, denn oft landen in den
Supermärkten auch Zwiebeln aus weit entfernten Ländern wie Ägypten oder China.
Zudem können Sie auf feste, pralle Knollen achten,
die eine trockene Schale haben. Diese Zwiebeln halten sich lange, wenn sie
kühl, trocken und dunkel gelagert werden. Ein Keller ist dafür ideal. Aber auch
in einem Behältnis mit Löchern bleibt das Gemüse zum Beispiel in der kühlen
Speisekammer frisch.
Zwiebelschalen nicht wegwerfen: 3 praktische Verwertungsideen
Wer Zwiebeln im Herbst nicht nur zum Würzen
verwenden möchte, kann eine schmackhafte Zwiebelsuppe zubereiten. Für zwei
Portionen Suppe schneiden Sie dazu 350 Gramm braune Zwiebeln oder
Gemüsezwiebeln in feine Streifen und schwitzen diese mit einer Knoblauchzehe in
Butter an.
Mit Mehl bestäuben und etwa eine Minute weiter
anschwitzen, dann mit einem großzügigen Schluck Weißwein ablöschen und kurz
einkochen lassen. Mit etwa 0,5 Liter Gemüsebrühe aufgießen, zwei Lorbeerblätter
hinzufügen und ca. 15 Minute auf kleiner Stufe köcheln
lassen. Danach sollte eine sämige Suppe entstanden sein.
Anmerkung: Der Wein sorgt für eine angenehme
Säurenote in der Suppe. Wer mag, kann ihn aber auch weglassen und direkt mit
Gemüsebrühe aufgießen.
Lorbeerblätter entfernen und die Zwiebelsuppe mit
Salz, Pfeffer und ggf. Weißweinessig abschmecken. Danach können Sie sie in zwei
feuerfeste Schüsseln geben und Brotscheiben (gern vom Vortag!) sowie
geraspelten Käse oben in die Schüsseln legen. Nun muss die Suppe noch bei ca.
200 Grad Oberhitze einige Minuten gratinieren. Danach kann sie sofort serviert
werden.
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